A Journey Towards Better

Travel Photography




Europa



Eiffel Tower, Paris, France.


Notre Dame de Paris, France.

Eiffeltårnet i Paris blev bygget til Verdensudstillingen i 1889 som en hyldest til hundredeårsdagen for Den franske revolution.

Det er en udfordring at skulle fotografere Eiffeltårnet fra en ny vinkel. I dette billede er valgt at fokusere på et mindre udsnit, hvor man dog stadig kan se, at der er tale om Eiffeltårnet i paris. Billedet er taget ved skumringstid, og der er brugt ISO 800 for at kunne tage billedet håndholdt.

Notre Dame (»Vor Frue«) er en kendt kirke i Paris. Man begyndte at bygge kirken i 1163, men blev først færdig i 1345. Notre Dame danner rammen for romanen »Klokkeren fra Notre Dame« fra 1831.

Der er fundet en vinkel, hvor der alene kan ses kirken og vegetationen omkring. Ved at konvertere til sort/hvid er der skabt et mere stramt udtryk, og skyerne bidrager til dramatik i billedet.



Paris, France.


Louvre Museum, Paris, France.

Paris, Frankrig. Dette billede er taget rundt om hjørnet fra mit hotel. Jeg fik øje på de tre restaurationsansatte, som så ud til at holde pause.

Billedet er taget med et teleobjektiv (135 mm) og beskåret en del for at fjerne forstyrrende genstande i billedet. Fotografiet fortæller en god historie om de tre personer.

Louvre er Paris' mest kendte museum, som bl.a. huser Mona Lisa. Bygningen blev opført i 1190 som fæstning for at beskytte Paris mod vikingernes angreb.

Til Dette billede ønskede jeg skabe en diamant effekt ved brug af spejlingen i springvandet omkring pyramide. Jeg havde billedet i baghovedet, og ventede på et tidspunkt, hvor vinden havde lagt sig, så jeg kunne få en klar reflektion. Kanten af springvandet i venstre side er med til at skabe dybde.



Eiffel Tower, Paris, France.


Notre Dame de Paris, France.

Eiffeltårne i Paris. Jeg havde tidligere på dagen været forbi Eiffeltårnet, og taget dette billede håndholdt med et vidvinkelobjektiv (16-35 mm), men besluttede mig for at komme tilbage ved skumringstid.

Fotografiet er taget på stativ med et 15 mm fiskeøjeobjektiv, som har gjort det muligt at få så meget af tårnets ben med. Vinklen er ikke ny. Symmetrien og gentagelserne i billedet giver en god fornemmelse af dybde.

Notre Dame i Paris. Dette billede er taget på vej hjem fra en hyggelig café tur. Jeg mente egentlig, at jeg havde fået billeder nok af kirken, men kunne alligevel ikke stå for denne vinkel.

Jeg havde ikke fået mit stativ med, så jeg måtte improvisere. Jeg stillede kameraet på broen og brugte remmen til at understøtte kameraet, så jeg kunne anvende en forholdsvis lang lukkertid (1/13 s.). Der er en god stemning i billedet, hvor man kan se menneskerne, der slapper af langs floden.



Sagrada Família, Barcelona, Spain.


Sagrada Família, Barcelona, Spain.

Sagrada Família er et af Antoni Gaudis mesterværker i Barcelona. Kirken, som endnu ikke er færdig, er Spaniens største turistattraktion. På Billedet ses en detalje fra en af dørene til kirken.

I billedet vises et eksempel på den detaljerigdom, der karakteriserer bygningen. På billedet er den slørede baggrund med til at give dybde, og lyset giver nogle interessante skygger i bogstaverne. Der er fokuseret på kvadratet, som er i venstre, gyldne snit. Der er anvendt en relativ stor blænde (f/4) og en høj ISO (800) pga. den svage belysning.

Sagrada Família, Barcelona, Spanien. Kirken er ikke den letteste bygning at fotografere. Efter at have gået rundt i området fandt jeg denne vinkel, hvor jeg kunne få det meste af bygningen med.

Billedet er taget med lang lukkertid (5 s.) med kameraet placeret på en affaldscontainer. Lysene fra bilerne er med til at skabe liv og dybde i billedet af den meget monumentale bygning. Billedet er konverteret til sort/hvid for at undgå forstyrrende farver, herunder en »hidsig« rød farve fra McDonalds skiltet i venstre side.



Agbar Tower, Barcelona, Spain.


Barcelona, Spain.

Agbar Tower findes i Barcelona i Spanien. Under en længere vandretur ud til bygningen gik jeg under et mere øde motorvejskryds, hvor jeg fik denne vinkel på tårnet.

Der er fokuseret på tårnet, men undersiden af det belyste vejkompleks giver en god dybde og bevægelse i billedet. Tårnet er placeret i det venstre, gyldne snit, og de to lamper i højre side bidrager til en balance i billedet.

Barcelona, Spanien. Vi havde tidligere været nede i dette områdei nærheden af havnen. Jeg kom tilbage med kameraet senere for at forevige de smukke og stemningsfulde gader.

Fotografiet er taget håndholdt med en høj ISO (800) og en stor blænde (f/2) for et kompensere for den sparsomme belysning. Lamperne bidrager med gentagelser og dybde, og knallerten giver liv i billedet. Forgrunden i højre side endvidere med forgrund, så restauranten udgør mellemgrund og knallerten baggrund.



Forum Romanum, Rome, Italy.


Forum Romanum, Rome, Italy.

Forum Romanum i Rom (Italien) var den centrale lokalitet i antikkens Rom. Området indeholder en masse ruiner, som giver en masse spændende grafiske udtryk.

Billedet indeholder et simpelt udtryk, som bæres af gentagelsen i de tre søjler, og hvor skyerne på himlen giver en god baggrund.

Forum Romanum, Rom, Italien. Denne bygning er fotograferet under den samme vandretur, hvor jeg tog det foregående billede.

Billedet er taget i modlys, hvilket giver etmeget kontrastfyld udtryk, og hvor bygningens linjer fremstår meget tydeligt. Skyerne bidrager med dynamik.



St. Peter’s Basilica, Vatican City.


Pantheon, Rome, Italy.

Peterskirken ligger i Vatikanstaten i Rom og er et af de helligste steder for kristendommen, og centrum for den romersk-katolske kirke. Bygningen af denne imponernde kirke blev påbegyndt i 1506 og afsluttet i 1626. Billedet er taget fra kuplens top, hvor man kigger ned i selve kirkerummet.

Man kunne tænke, at gitteret i forgrunden ville skæmme billedet, men her bidrager det med en forgrund, som skaber ekstra dybde i billedet, og hvor man får en fornemmelsen af højden uden at man går glip af de smukke lysindfald i kirken.

Pantheon betyder »alle guders tempel«, og er et antikt tempel beliggende ved Piazza della Rotonda i Rom. Åbningen i loftet er 9 meter i diameter.

Fotografiet er taget med selvudløser, hvor kameraet var lagt på gulvet. Der er anvendt vidvinkel (17 mm) for at få så meget af det enorme tag med. Billedet er konverteret til sort/hvid, hvilket i samspil med arkitekturen får fotografiet til at ligne en af M.C. Escher tegninger (som jeg er ret begejstret for).



Colosseum, Rome, Italy.


Rome, Italy.

Colosseum i Rom (Italien) blev bygget som et amfiteater, og blev bl.a. anvendt til gladiatorkampe. Colosseums ydre mål er 188 X 156 meter.

På dette billede er der fokuseret opå en mindre, men genkendelig, del af dette enorme bygningsværk. Væggen er placeret i det venstre gyldne snit, og etagen i det nederste gyldne snit.

Rom, Italien. Scootere udgør en væsentlig del af det italienske bybillede. En samling af scootere, som den der ses på billedet er ikke et særsyn.

Billedet fortæller først og fremmest en historie om det italienske byliv. Scooterne udgør gentagelser, som skaber dybde langs en linje, der forsvinder ud hvor højre og øverste gyldne snit mødes. Regnen bidrager til stemningen i billedet, og får farverne tydligere frem.



Oktoberfest, Munich, Germany.


Oktoberfest, Munich, Germany.

Oktoberfest i München (Tyskland) finder sted i slutningen af september og starten af oktober på Theresienwiese. Festen er en hyggelig kombination af øl, musik og traditionel tysk mad. Billedet er taget i Paulaner-teltet ved afslutning af festen, hvor stjernekastere blev tændt. Teltet var stort set tom ca. 30 minutter senere.

Billedet fortæller en historie om en traditionsrig fest, som har fundet sted siden 1810. Stjernekasterne giver liv i billedet, og Paulaner-reklamen leder beskureren ind i billedet. På grund af den sparsomme belysning er der anvendt en høj ISO (800) og en stor blænde (f/2). Stjernekasterne i forgrunden og personerne i baggrunden giver en god dybde i billedet.



Alexanderplatz, Berlin, Germany.


Schloss Neuswanstein, Bavaria, Germany.

Alexanderplatz i Berlin (Tyskland) er opkaldt efter den russiske zar Alexander 1. På pladsen findes Berlins 368 m høje fjernsynstårn, som ses i baggrunden.

Kombinationen af de første bogstaver i pladsens navn og seværdigheden (fjernsynstårnet i baggrundet) fortæller beskureren, hvor billedet er taget. Skiltet bidrager med dybde til tårnet. De lavthængende skyer giver yderligere dybde ved at tårnet »forsvinder« op i luften. Skilt og tårn giver linjer i billedet langs hhv. nederste og venste gyldne snit.

Schloss Neuswanstein i Bayern i det sydlige Tyskland har været inspiration for Disneys Tornerose Slot. kort tid inden deadline for bogen, skulle jeg til München, og kørte i den forbindelse de ca. halvanden time for at fotografere dette slot. Stor var skuffelsen da jeg fandt ud af bygningen var indhyllet i stilladser.

Jeg havde egentlig opgivet billederne, men fandt at stilladsen netop fortalte en historie om at gamle bygninger også skal renoveres. Ved at konvertere billedet til sort/hvid forstyrrer stilladset ikke motivets markante konturer.



Tegernsee, Germany.


Tegernsee, Germany.

Tegernsee er en sø i de Bayerske Alper omkring 50 km syd for München. Dette og de næste billede er taget under en vandretur i foråret, hvor vi blev noget overrasket over snemængderne. Vi endte med at vandre i over 6 timer, hvoraf ca. 4 var i 1 m dyb sne.

De snedækkede huse fortæller en historie i sig selv. Bjergene i baggrunden er med til at skabe dybde i billedet. I RAW-konverteringen har jeg trukket lyset frem i træerne og husene, som oprindelig var meget mørke da billedet er tage i modlys.

Tegernsee, Tyskland. Dette billede er taget fra samme sted som det foregående. På dette billede er motivet mere traditionelt belyst. Målet for vores vandretur var den lille hytte, som kan skimtes i mellem de to tinder. Vi opgav dog hurtigt, at tage helt derud.

Bjergryggen på denne markante bjergformation er placeret i det øverste gyldne snit og træerne er med til at skabe dybde i billedet - man fornemmer en linje, der fører beskureren ind i billedet fra nederste højre hjørnet. Klippen fremstår som en skulptur i det snedækkede landskab.



Ahornboden im Karwendel, Austria.


Passo dello Stelvio, Italy.

Ahornboden im Karwendel er en naturpark i østrig, som især er kendt for en større samling af ahorn-træer. Området er fantastisk i efteråret, hvor de mange forskellige træer giver en flot samling af naturlige farver.

Selvom billedet er taget i modlys, er der alligevel beholdt nogle farver i billedet ved at placere solen bag nogle grene. Vandrestien giver dybde og leder beskueren ind i billedet. De faldene linjer pga af vidvinklen (16 mm) er endvidere med til at lede beskueren ind mod de vandrene i billedet.

Passo dello Stelvio i Italien er et populært område for motorcyklister. Det kræver en del koncentration at komme op og ned af de snoede veje, men oplevelsen er fantastisk. På toppen af passet samles motorcykelfolket om sommeren.

Muren i forgrunden giver sammen med klippen i baggrunden dybde i billedet, hvor motivet (den snoede vej) er placeret i mellemgrunden. Vejen giver en linje, som beskueren naturligt vil følge ind i billedet.



Madeira, Portuguese archipelago.


Madeira, Portuguese archipelago.

Madeira er en portugisisk øgruppe i det østlige Atlanterhav ud for Marokko. Øen er bl.a. kendt for sine gode vandreruter. Dette og det næste billede er taget under en vandretur.

Skyerne, som placeret i det øverste gyldne snit, giver dramatik i billedet. De faldene linjer i begge sider er med til at føre beskueren ind i billedet.

Madeira, Portugal. Øerne blev opdaget af Romerne, men senere forladt. Øerne blev genopdaget af portugiserne i 1418, og udgør nu en autonom region under Portugal.

Beskueren trækkes in i billedet, hvor der er en faldene linje fra øverste højre hjørne og langs det stykker, hvor de afbrækkede klippestykker mødes med klippen. Bjergene og skyeren i baggrunden giver dybde i billedet.



Madeira, Portuguese archipelago.


Madeira, Portuguese archipelago.

Madeira, Portugal. Dette billede er taget under en køretur på øen. Tågen er skyer, der presses mod øens bjerge. Det er almindeligt at køre ind i mellem tågebanker på øen.

Tågen i baggrunden bidrager med dramatik, og man fornemmer at skyerne er på vej ind i billedet. Vejen giver en linje, som drager beskueren ind i billedet langs nederste, gyldne snit.

Madeira, Portugal. På billedet ses en bølge fra oven. Billedet er taget på øens vestkyst.

Fotografiet viser en bølge fra en atypisk vinkel, som gør at man ikke nødvendigvis med det samme ser, at der er tale om en bølge. Den slørede klippe i forgrunden giver dybde og en fornemmelse af højden.



KL Auschwitz, Poland.


KL Auschwitz, Poland.

KL Auschwitz er en koncentrationslejr fra anden verdenskrig. Lejren blev anlagt i 1940 i byen Oswiecim, ca. 60 km vest for Krakow (Polen). På billedet ses indgangen til en af de rekonstruerede gaskamre.

Historien i billedet består primært i den skærende kontrast mellem et gaskammer og en barnevogn (»død og liv«). Den farvefattige baggrund bringer automatisk beskuerens opmærksomhed mod barnevognen, som er placeret, hvor højre og nederste gyldne snit mødes.

KL Auschwitz (Polen) er i dag et museum, som kan minde fremtidens generationer om, hvilke grusomheder, mennesker er i stand til at udføre. På dette billede ses lejrens indhegning. Rosen var placeret i pigtråden da jeg ankom.

Som i det foregående billede er der en skærende kontrast her mellem rosen og pigtråden. Pigtråden og indhegningen giver nogle linjer, som trækker beskueren ind i billedet fra fotografiets venstre side. Der er fokuseret på rosen.



Luxembourg.


Luxembourg.

Luxembourg er et hertugdømme beliggende mellem Belgien, Frankrig og Tyskland. Der er ca. en halv mio. indbyggere i Luxembourg. På fotografiet ses Alzette, som er en 70 km lang flod, som udmunder i Ettelbrück i Sûre, en biflod til Mosel.

Billedet er et traditionelt landskabsbillede taget med vidvinkel (16 mm). Det giver nogle faldende linjer, som er rettet op i Photoshop. Flodens to breder fører beskureren ind i billedet. Bygningerne i fotografiet giver dybde og spejlingen i vandet giver en gentagelse samt ro i billedet.

Luxembourg. Dette billede er taget om morgenen umiddelbart inden jeg tog til lufthavnen. Jeg havde dagen før vandret rundt i området, som er en kløft, der omkranser byen. Fotografiet er taget fra en bro, der leder ind til byen over kløften.

Tåge er som regel et godt udgangspunkt for interessante og dramatiske billeder. Her er billedet taget, hvor solen er ved at bryde igennem tågen. Træerne i forgrunden giver en god dybde sammen med murværket (mellemgrund) og husene i baggrunden. Mellemtonerne i billedet er trukket frem i Lightroom for at trække detaljerne i træerne frem.



Bornholm, Denmark.


Bornholm, Denmark.

Bornholm er en dansk ø, som ligger i Østersøen, og som sammen med Christiansø og Frederiksø er Danmarks østligste øer. Øen har 40-45.000 indbyggere. På billedet, som er taget i Tejn havn, ses fiskekutteren R3 fra Rønne.

Bøjen i forgrunden skaber dybde i billedet, og spejlingen giver en ro i billedet. Kutteren er placeret i venstre side, så den »peger« ind i billedet.

Bornholm, Danmark. På fotografiet ses Østerlars kirke, som er Bornholms største rundkirke. Årsagen til valget af rundformen arkitektur angives normalt til at være, at kirken er inspireret af Den hellige Gravs kirke i Jerusalem, og at kirken skulle tjene til forsvar i tilfælde af krig og ufred. Det sidste gælder formentlig kun nogen af kirkerne.

Indgangen til kirken er placeret i venstre side, og starter en bue i bygningsværket, som går mod højre. Selve grundformen er placeret i det nederste gyldne snit. Træerne i øverste, venstre hjørne giver lidt dybde i billedet.



Nyhavn, Copenhagen, Denmark.


Copenhagen Business School, Denmark.

Nyhavn er et havnekvarter i København, og er desuden et af byens mest besøgte turistmål. Havnen blev udgravet fra 1671 til 1673 af svenske krigsfanger, og den det ældste hus i Nyhavn (nr. 9) blev bygget i 1681. Det er for sjældent, at er turist i sin egen by, men det klare frostvejr var uimodståeligt den dag.

Billedet refklekterer stemningen i Nyhavn i en atypisk situation, hvor der er is på vandet. Beskureren fanges umiddlebart af både i krydset mellem venstre og nederste guldne snit. Beskureren drages ind i billedet langs den forsvindende linje som de gamle bygninger udgør.

Copenhagen Business School ligger på Frederiksberg. Jeg havde egentlig taget kameraet med på arbejde for at tage billeder af nogle smukke efterårsfarver, men faldt over de to studerende ved den markante del af CBS' hovedbygning.

Fotografiet fungerer bl.a. fordi der kun er de to personer i billedet foran den store, rolige bygning. Jeg tog en serie, men valgte fotografiet, hvor de to personer kigger på hinanden og dermed bidrager til en historie i billedet. Fotografiet er gjort en smule mørkere i siderne for at understrege bygningens runde form.



Bryggebroen, Copenhagen, Denmark.


Øresund Bridge (Denmark/Sweden).

Bryggebroen er en 190 m lang kombineret cykel- og gangbro i Københavns inderhavn mellem Kalvebod Brygge og Vesterbro på Sjælland og Islands Brygge på Amager. Billedet er taget under en vandretur, hvor jeg skulle teste et nyt kamera.

Der er anvendt en lang lukkertid (2 sek.). For at undgå rystelser blev Kameraet stillet på et gelænder da jeg ikke havde stativ med. Broen i sig selv giver en linje ind i billedet mod den markante Gemini Residence, som er en beboelsesbygning på Islands Brygge,

Øresundsbroen er en del af Øresundsforbindelsen, som blev indviet den 1. juli 2000. Øresundsforbindelsen er en kombineret bro- og tunnelforbindelse mellem Danmark og Sverige. Forbindelsen består desuden af Øresundstunnelen mellem Amager og den kunstige ø Peberholm. Billedet er taget under en rotur rundt om Saltholm.

Broen giver en naturlig linje fra højre side af fotografiet og henimod Sverige i billedets venstre side. Bygningsværket indeholder en række naturlige gentagelser. Horisonten er placeret i nederste gyldne snit.



Preikestolen, Lysefjorden, Norway.


Åna-sira, Norway.

Preikestolen (eller Prædikestolen) er et fjeldplateau på nordsiden af Lysefjorden i Norge. Plateauet er 604 meter over havets overflade og måler ca 25x25m.

Efter at have vandret i ca. halvanden time for at nå plateauet kunne vi fornemme at det nok ville blive en våd omgang. De regnede en del, og jeg tog ca. 5 billeder alt i alt. Jeg kan godt lide linjerne og dybden i billedet, som næsten er abstrakt. Billedet er taget med fjernudløser og kameraet listet ud over lysefjorden på et stativ.

Åna-sira, Norge. I denne lille by på den norske østkyst faldt vi over disse små bygninger. Det er ikke lykkedes mig at finde yderligere detaljer på nettet, men bygningerne var tilsyneladende fredet.

Vejret var ikke det bedste, men regning gør farverne meget klarere. På originalen kan man se regndråberne i billedet, som er med til at give liv og dybde. Et godt eksempel på at man kan tage gode billeder i dårligt vejr.



L. Harsjön, Sweden.


Göteborg, Sweden.

L. Harsjön ligger i et naturområde lidt øst for Göteborg i Sverige. Området adskiller sig ikke væsentlig fra andre svenske naturområder, som typisk er flotte og afvekslende. Sverige er et fantastisk udflugtsmål for en dags eller weekendtur fra Danmark. Vejene er desuden særdeles egnede til motorcykler.

Huset er malet i den klassiske svensk-røde farve (falu rödfärg), som står godt til det grønne og gule, og som tilsammen giver en god ro i billedet. Den lille busk i forgrunden er taget med for ikke at klippe noget af billedet og for at have lidt luft i højre side, hvor man også kan se stien.

Göteborg i Sverige ligger ved den svenske skærgård, hvor dette fotografi er taget. Skærgåden består af småøer og skær.

Under en vandretur i skærgården eksperimenterede jeg med nogle at fotografere en hoppende model med et 50mm objektiv. Billedet er taget fra en lav højde, og giver sammen med skyeren en fornemmelse af at modellen flyver. Der er anvendt en forholdsvis hurtig lukkertid (1/500 sec.) for at fryse billedet.



Laphroaig Distillery, Islay, Scotland.


Lagavulin Distillery, Islay, Scotland.

Laphroaig Distilleriet findes på øen Islay i Skotland. Billedet er taget under en cykeltur på den lille og frodige ø i de Indre Hebrider. Øen huser efter min mening de bedste whiskey destillerier i verden. Øen er på ca. 600 km² og ca. 40 km lang. Islay har ca. 3.400 indbyggere.

På fotografiet ses nogle tomme whiskeytønder, som er fotograferet med en stor blænde (f/2,8), som giver en lille dybdeskarphed. Det er med til at skabe dybde i billedet. Fokus er på tønden i skæringspunktet mellem højre og nederste gyldne snit.

Lagavulin destilleriet findes også på Islay. Lagavulin er min personlige favorit whiskey, og derfor var det vigtig for mig at få et billede med derfra. Lagavulin Single Malt har i mange år været blandt de mest kendte, men fik et kommercielt løft, da det i 1988 blev markedsført som en af de seks Classic Malts.

Billedet er taget med et normalobjektiv (50 mm, som svarer nogenlunde til menneskets synsvinkel) for at give beskureren en idé om, de smukke omgivelser, som omkranser destilleriet. Skyerne er med til at give dynamik, og det lilla lyng i højre side giver en god balance i billedet.



Meteora Monastery, Greece.


Meteora Monastery, Greece.

Meteora klostrene findes få timers kørsel fra Thessaloniki i Grækenland. Der har igennem tiderne været en større samling af klostre i området. Der er nu seks klostre bevaret og som alle er aktive. Klostrene er bygget på sandstens forhøjninger, som gjorde dem svært indtagelige.

På fotografiet ønskede jeg at vise den karakteristiske stejle klippe og det hejseværk, som munkene stadig bruger til at få forsyninger op med. Derfor er hejseværket placeret langs det højre gyldne snit, hvor beskurerens obmærksomhed automatisk drages hen.

Meteora kloster, Grækenland. Da jeg havde et møde i Thessaloniki var det helt oplagt at leje en bil og besøge klostrene, som i min barndom havde gjort et stort indtryk på mig under en ferie. Det var et dejligt gensyn med et område, hvor gamle fotografier havde bevaret og skærpet min fascination af området.

Med dette fotografi ønskede jeg at vise, hvordan klostrene nærmest svæver i området. Skyerne er med til at give dette indtryk. Fotografiet er taget tidlig om morgenen og med solen i ryggen, hvilket har givet den flotte belysning af klosteret.



Blue Mosque & Hagia Sophia, Istanbul, Turkey.


Istanbul railway station, Turkey.

Den Blå Moské og Hagia Sophia er to bemærkelsesværdige moskéer i Istanbul. Hagia Sophia (i forgrunden) er efter min mening det mest interessante bygningsværk i Istanbul. Efter en brand opførtes den nuværende bygning i år 532-537. Kuplen, som ikke er med i billedet, har en diameter på 31 meter og er 56 meter høj.

Med fotografiet ønskede jeg at forevige både den nye (blå) Moské og den gamle moské (Hagia Sophia). Kuplen i forgrunden er med til at skabe dybde i billedet. Der er anvendt et polariserings filter (Polarizer).

Istanbul Hovedbanegård, Tyrkiet. Dette fotografi er det sidste, som er medtaget i bogen. Jeg stod tidlig op den morgen for at tage billeder af solopgangen ved Bosporus strædet. Jeg var ikke tilfreds med billederne der, så jeg kiggede ind forbi banegården på vejen tilbage, og fik dette billed af en mand, der ryger.

Fotografiet fortæller først og fremmest en god historie om en mand, der i modsætning til de andre i billedet, ikke har travlt med at nå toget. Der er et rigtig godt lyd i billedet, og gentagelser i bjælker samt bænkene er med til at skabe dybde i billedet. Konvertering til sort/hvid skærper fokus på linjerne i billedet.