A Journey Towards Better

Travel Photography
AfrikaOutside Lake Manyara Natl. Park, Tanzania.


Outside Lake Manyara Natl. Park, Tanzania.

Uden for Lake Manyara nationalpark, Tanzania. Under en safari overnattede vi på en campingplads i en lille by uden for Lake Manyara nationalparken. Vi stod tidligt og oplevede byen vågne, herunder de mange mennesker på vej til skole og arbejde. Man kan lige skimte den fjerde person på cyklen foran.

Ved at bruge en relativ stor blænde er baggrunden blevet uskarp. Det skaber dybde og bringer fokus på personerne på cyklen. Linjerne i vejen giver desuden en retning, som gør at beskureren trækkes ind i billedet.

Uden for Lake Manyara nationalpark, Tanzania. Dette billede er taget samme sted som det forrige fotografi. Historien er den samme, men her er det stemningen og landskabet, der beskrives.

Som i det andet billede er der en god dybde i billedet. Jeg ventede på at de to cykler i forgrunden kom ind i det gyldne snit. Træet, som lige kan skimtes i højre øverste hjørne, er med til at skabe dybde i billedet. Linjerne i vejen trækker beskureren ind i billedet.Small town, Tanzania.


Coffee plantation, Tanzania.

Lille by i Tanzania. Under vores safari besøgte vi denne lille by, som jeg desvære ikke har nærmere detaljer om. Byen gav et spændende indblik i dagligdagen i Tanzania. Menneskerne og livsstilen er noget af det, der gjorde det største indtryk på mig.

Fælles for de to billeder er, at de afspejler dagligdagen, og det bærende i billederne er historien om henholdsvis fire mænd på vej på arbejde og nogle børn, som stjæler et kig på fjernsynet, hvor man kan forestille sig, at de voksne har taget første parket.

Kaffeplantage i Tanzania. Under vores safari havde vi en overnatning på denne kaffeplantage lige uden for Ngorongoro naturreservatet. På billedet ses nogle af de hytter, som arbejderne boede i. Til hytterne hører et lille stykke land, hvor familierne kan dyrke deres egne grøntsager.

Billedet er en klassisk konstruktion af forgund, mellemgrund og baggrund. Skyerne i baggrunden bidrager med lidt dramatik. Billedet er taget med et vidvinkel (16 mm), hvilket giver et overblik over landskabet og ikke kun på hytterne.Coffee plantation, Tanzania.


Coffee plantation, Tanzania.

Kaffeplantage i Tanzania. Dette billede er ligeledes fra en rundvisning på plantagen. Jeg fik øje på en stak sække, som lå stablet i en lagerhal. I disse sække ligger en komprimeret historie om det hårde arbejde, der ligger i kaffeproduktionen.

Der er brugt en kortere tele (95 mm) for at få et mere skarpt fokus på et lille udsnit af sækkene. Ofte virker det bedre med en relativ hård beskæring end hvis jeg f.eks. havde taget billede af hele stakken. Der brugt en stor blænde (f/3,2) for at kompensere for den begrænsede belysning i lagerhallen.

Kaffeplantage i Tanzania. Dette billede er taget efter at vi havde spillet fodbold med vores guider. Solnedgangen, som er fotograferet fra vores campingplads, var uimodståelig.

Toiletbygningen i forgrunden er med til at skabe dybde, dramatik og historie i billedet. Der er brugt stativ, fjernudløser og lang lukkertid (25 s.). Billedet er beskåret så toiletbygningens lysende vinduer er i det gyldne snit.Lake Manyara Natl. Park, Tanzania.


Serengeti Natl. Park, Tanzania.

Lake Manyara nationalpark, Tanzania. Denne isfugl havde taget opstilling i parken, og lod sig velvilligt fotografere.

Fokus er i sagens natur på fuglen og ved at bruge en stor blænde (f/5,6) er baggrunden så sløret, at den ikke forstyrrer billedet. Både fuglen og grenen følger det gyldne snit (hhv. venstre og nederste linje). Fuglen kigger ind i billedet.

Serengeti nationalpark, Tanzania. Jeg stod tidligt op for at fotografere vores lejr på Serengeti sletten. I løbet af natten havde en flok løver slået en bøffel ihjel lige uden for vores uindhegnede campingplads - et meget fascinerende teater af lyde, som varede flere timer. Den rolige solopgang står i skærende kontrast hertil.

Billedet er taget i modlys, hvilket giver en høj kontrast, hvor detaljerne i træerne afslører, at vi er i Afrika. Farverne i himlen gør billedet »malerisk«, men uden træerne i forgrunden ville billedet ikke være interessant.Serengeti Natl. Park, Tanzania.


Lake Manyara Natl. Park, Tanzania.

Serengeti nationalpark, Tanzania. Endnu en dramatisk solopgang på Serengettie sletten.

I dette billede står solen lidt højere end på det foregående billede. Desuden er solen gemt bag skyerne, hvilket giver lidt mindre kontrast, som gør det muligt at få detaljerne frem i den dybe slette foran horisonten. Billedet er (som de øvrige billeder) taget i RAW-format, hvilket giver noget større fleksibilitet når det kommer til efterfølgende justeringer. Den sort/hvide konvertering giver et mere dramatisk udtryk.

Lake Manyara nationalparken, Tanzania. Denne park har fået navn efter parkens store ferskvandssø og er i øvrigt kendt for et rigt dyreliv. Vi var i parken mens elefanterne var på vej væk fra søen, hvor de havde været nede for at drikke. Det var fantastisk at se den ene lille flok efter den anden komme tæt forbi bilen.

Billedet er beskåret, så elefanterne fremstår i de gyldne snit og uden forstyrrende elementer. Der er lidt mere luft i venstre side - i den retning, som elefanterne har. Det er med til at give bevægelse i billedet.Serengeti Natl. Park, Tanzania.


Serengeti Natl. Park, Tanzania.

Serengeti sletten, Tanzania. Dette billede er taget umiddelbart uden for parken. Da vi mødte denne flok (mor og de tre afbillede unger) havde vi tidligere set fire andre geparder samme dag. Geparderne kom helt tæt til vejen for at drikke i grøftekanten.

Billedets styrke ligger i den gentagelse, der nærmest får geparderne til at ligne tre kloner. I originalen var der lidt himmel med, som er fjernet for at sikre fokus på motivet. Der er luft i dyrernes bevægelsesretning.

Serengeti nationalparken, Tanzania. Flodhesten er et stort dyr, der lever i ferskvand. Det kan være neddykket i 30 minutter. Der var en større samling af flodheste, og det var fascinerende at se disse enorme dyr dukke op af vandet (for at gabe). Jeg havde bestemt mig for at få et billede, hvor dyret gabte helt op. Det krævede lidt tålmodighed.

Flodhestens kæber følger det gyldne snit (højre og nederste linje). De neddykkede flodheste i baggrunden er med til at skabe dybde og kontekst.Hadzabe Tribe, Tanzania.


Serengeti Natl. Park, Tanzania.

Hadzabe stammen, Tanzania. Som et led i »kulturturisme« var vi på jagt med medlemmer af denne stamme. Drengen skød efter en fugl - dog uden at ramme.

Kompositionen er klassisk med drengen i det gyldne snit (højre) og med aktiviteten rettet ind mod billedets midte. Drengen findes sammen med træet i forgrunden, og der er både mellemgrund (den fjerne bevoksning) og baggrund (bjergene), hvilket skaber dybde. Endelig er der en god historie i den traditionelle jagt med bue og pil.

Serengeti nationalparken, Tanzania. Disse legende elefanter blev spottet under en safari-tur i nationalparken. Da jeg skulle udvælge billeder til bogen var noget af de sværeste at vælge mellem billederne af de åbenbart meget fotogene og fascinerende elefanter.

Fotografiet har en god historie, som viser elefanterne i deres rette element. Elefanterne er ikke placeret i det gyldne snit. Ved at medtage noget mere forgrund skabes der en god dybde i billedet, hvor bjerget i højre side udgør baggrunden.page


Tarangire Natl. Park, Tanzania.

Serengeti nationalparken. Denne silkeabe var på besøg i lejren for at finde mad. Der er kun foretaget almindelig og udramatisk farvejustering.

Aben er placeret så beskurerens fokus henledes til de blå testikler. Billedet er beskåret, så der ikke er forstyrrende elementer i billedet. Abens retning ind i billedet er med til at skabe dybde.

Tarangire nationalparken, Tanzania. Baobab-træet tilhører er blandt verdens ældste, »nulevende« træsorter. Baobab-træet findes kun i Afrika og Australien.

Der er tale om er klassisk landskabsbillede, hvor motivet (baobab-træet) er omkranset af typisk, afrikansk natur. De mange træer giver en god dybde og med en brændvidde på 140mm opnås et mere intens udtryk. De mørke toner i stammen er lysnet i Photoshop, så træstruktureren fremstår tydligere.Zanzibar, Tanzania.


Maasai Tribe, Tanzania.

Zanzibar, Tanzania. Denne pige var, som de fleste afrikanske børn, vi mødte, meget nysgerrig.

Der er tale om et traditionelt portræt taget med en telelinse (200 mm) og en relativ stor blænde (f/4,0), som slører baggrundens, der således ikke forstyrrer motivet.

Maasai-stamme, Tanzania. Som et led i vores safari var vi forbi en maasai-stamme, hvor fik lejlighed til at få indblik i denne stammes kultur og livsvilkår.

Billederne er tæt beskåret og konverteret til sort/hvid. Der er en god kontrast imellem de to billeder, hvor man tydligt ser forskellen på gammel og ung. Ved den tætte beskæring opnås et mere intenst portræt, hvor man kommer tættere på personen.Hadzabe Tribe, Tanzania.


Hadzabe Tribe, Tanzania.

Hadzabe-stammen, Tanzania. Da vi besøgte denne stamme stod vi tidligt op for at være hos stammen da de stod op. Stammen startede med at ryge en pibe tobak.

Der var ikke meget lys om morgenen, så der blev kompenseret med en høj ISO (800) og et lysstærkt 50 mm objektiv på blænde f/2,0, hvilket giver den lille dybdeskarphed. Der er fokuseret på piben, som er placeret i det gyldne snit (højre). Personerne i baggrunden bidrager med at fortælle, at der er tale om en stamme.

Hadzabe-stammen, Tanzania. Dette billede er taget efter, at vi havde deltaget i stammens jagt. Da vi kom tilbage til lejren fik vi lov til at afprøve vores færdigheder inden for skydning med bue og pil - og det kvindelige selskab fik til lettere irritation lov til at eksperimentere med skrældning af rodfrugter sammen med stammens kvinder.

I modsætning til det foregående billede, er der her tale om et portræt, hvor det er personen, der er i fokus uden forstyrrende elementer. Dette billede er taget lidt senere på dagen, hvor der var masser af lys. Der er en god ro i billedet, men man er ikke tvivl om, at personen har en vis autoritet i stammen. Udtrykket forstærkes af symetrien og den markerede krop.Stone Town, Zanzibar, Tanzania.


Zanzibar, Tanzania.

Stone Town, Zanzibar, Tanzania. Zanzibar er en ø, som er en del af Tanzania. Navnet Tanzania er en sammensætning af landets to dele; Tanganyika (kontinentet) og Zanzibar. Generelt var personerne på Zanzibar mere »spoleret« af turisme. Dette portræt er del af en serie af tre muslimske mænd, der gerne ville fotograferes.

Et klassisk portræt i en forholdsvis tæt beskæring. Det venlige udtryk i billedet er i overensstemmelse med det indstryk man fik af de tre mænd, som roligt beskuede verden.

Zanzibar, Tanzania. Fiskeri udgør en væsentlig del af Zanzibars økonomi, som ellers drives af turisme. Dette billede er taget fra en anden båd under hjemturen fra øen Changuu, hvor man kan se de udrydningstruede og over 100 år gamle kæmpeskildpader.

Udover de fantastiske farver, som kendetegner afrikansk beklædning, så viser billedet en god historie om, hvordan fiskeri også foregår i Afrika. Båden er placeret i det gyldne snit (nederst), og personerne i det højre gyldne snit. Dykkeren i billedets venstre side giver modvægt til personkoncentrationen i højre side.Zanzibar, Tanzania.


Stone Town, Zanzibar, Tanzania.

Zanzibar, Tanzania. Øen er ikke uden grund et yndet udflugtsmål for daseferie, hvor man kan bearbejde de mange indtryk for fastlandets safari-ture. Billedet er taget under en kyst-vandring ved lavvande, hvor man også kan få indtryk af havets rige dyreliv.

Reflektionen i vandet foran båden er med til at skabe både ro og dybde (forgrund) i billedet. Fotografiet fortæller en historie ved at beskureren undres over, hvorfor denne båd ligge på så lavt »vand«.

Stone Town, Zanzibar, Tanzania. Denne dreng blev spottet under en vandring i den største by på øen (Stone Town). Det er sukkerrør til saftproduktion (og ikke elfenben), der ses i baggrunden.

Billedet fortæller en historie om livet i Zanzibar og om, hvordan børn kan underholdes uden dyrt, kompliceret legetøj. Ved at følge barnet er det lykkedes at få et skarpt motiv med en lukkertid på 1/160 s. til en brændvidde på 50 mm. Baggrunden er let sløret pga. kameraets bevægelse, hvilket giver en god dynamik.