Tag bedre rejsebilleder
Særlige emner
Vær bevidst om lyset og brug flash ved portrætter i dagslys.
Tænk over, hvor lyset kommer fra og ha' det så vidt muligt bag dig. Ved at have lys på motivet sikres en bedre dybde i billedet. Det er dog også muligt at tage gode billeder i modlys, hvor der kommer skarpe/dramatiske konturer på bekostning af »dybden«. Overskyet vejr giver et blødt lys, som ikke efterlader hårde skygger i ansigtet ved portrætter.
Få gode aftenbilleder ved brug af stativ og lang lukkertid omkring solnedgang.
Man kan godt tage billeder om natten, men man får ofte bedre resultater ved skumringstid, hvor der er lidt lys (og blå farve) på himlen. Det bedste er at sætte kameraet på et stativ og tage billedet med lang lukkertid - brug enten fjernbetjening eller tidsforsinket udløser. Vær kreativ, hvis du har glemt stativet. Du bør anvende en lav ISO (f.eks. ISO 100) da støjen fra sensoren forstærkes ved lang eksponering.
Ved fotografering gennem ruder skal du helt hen til ruden og dække rundt om objektivet for at undgå refleksioner. Brug f.eks. et paprør.
Når man er turist kommer man ofte ud for at skulle tage et billede igennem en rude. Ruder reflekterer lyset, hvilket giver forstyrrelser i billedet. Ved at dække rundt om objektivet med et paprør eller en jakke kan disse refleksioner undgås. Brug ikke flash!
Man kan også undgå eller begrænse forstyrrende refleksioner ved at bruge et polariseringsfilter f.eks. hvis man vil tage et billede igennem vand, hvor himlen spejles. Et polariseringsfilter giver også fotografiet mere kontrast og stærkere farver. Bemærk, at polariseringseffekten bliver uensartet ved brug af vidvinkel (under 28 mm).
Husk, at »dårligt vejr« ofte giver spændende billeder. Prøv eventuelt at konvertere billederne til sort/hvid.
Man skal ikke lade sig afskrække af vind og vejr. Regn kan få farver til at fremstå klarere og mere kontrastfyldt. »Dårligt vejr« giver ofte mere liv og stemning i billedet. Snevejr kan give nogle flotte og rolige landskabsbilleder.
Når du har taget billeder i koldt vejr, så læg kameraet i en plasticpose inden du går indenfor. Derved undgår du kondens på og i kameraet. Bemærk, at frost aflader batterier opbevar derfor ekstra batterier varmt.
Konvertering af billeder til sort/hvid er en kunstart i sig selv. Sort/hvid billeder er mere kontrastfyldte, og fotografiets linjer og mønstre fremstår mere markant. I de fleste konvertere kan man simulere forskellige farvefiltre, som giver forskellige udtryk.
![]() | Dette billede er taget i modlys i Forum Romanum i Rom. Bygningens linjer fremstår klarer og mere dramatisk end hvis lyset kom kom bag fra kameraet. (Bogen s. 87) |
![]() | Billedet af operahuset i Sydney er taget ved skumringstid. Selvom det ser mørkt ud, så er der noget lys og farve tilbage på himlen, som træder frem ved brug af lang lukkertid. Der er anvendet en brændvidde på 135 mm og en lukkertid på 6 sec. (Bogen s. 57) |
![]() | På dette billede af Ayers Rock i Australien kan man se den uensartede polariseringseffekt ved brug af vidvinkel. Brændviden er 16 mm. (Bogen s. 54) |
![]() | Dette billede er taget i New York i Snevejr. Vejret er med til at skabe liv og dynamik i billedet. (Bogen s. 129) |