Tag bedre rejsebilleder
Kompositionen
Før beskueren ind i billedet ved brug af linjer.
Det er en god idé at se efter linjer i et billede det kan f.eks. være en vej, bygning eller andet, som kan være med til at skabe dybde i billedet. Hvis der er dybde i billedet, vil beskureren bliver »trukket ind« i billedet og give fotografiet et stærkere udtryk.
Ved at finde gentagelser i et billede kan man også skabe dybde og dynamik. Det kan f.eks. være genstande eller markeringer, som går igen. Gentagelserne kan være symetrisk placeret eller assymetrisk og dermed give en »bevægelse« i billedet.
Skab dybde ved at tænke i forgrund, mellemgrund og baggrund.
Man kan også skabe dybde ved at have elementer med, som er placeret i forskellig afstand fra fotografen. Som en tommelfingerregel kan man tænke i forgrund, mellemgrund og baggrund. I praksis kan man også opnå en god effekt ved blot at tilføje en forgrund eller baggrund til motivet.
Placér motivet uden for billedets centrum og gerne i det gyldne snit.
Et billede kan gøres mere interessant ved at placere motivet uden for billedets centrum. Det gyldne snit fås ved at inddele billedet med to vandrette og to lodrette streger (ligeligt fordelt). Moivet kan placeres der, hvor stregerne krydser eller langs en af stregerne. Hvis man tager billeder af dyr eller mennesker, så bør de »kigge ind« i billedet.
Undgå forstyrrende elementer i billedet ved at komme tæt på motivet.
Når man har fundet sit motiv, bør man overveje om motivets omgivelser tilføjer noget til billedet eller eventuelt fjerner fokus fra motivet det sidste er oftest tilfældet. Det er en klassisk »fejl« at forsøge at få hele personen med i billedet - prøv at gå meget tættere på motivet og se forskellen.
Forsøg med forskellige vinkler og tag evt. billedet på højkant. Få inspiration fra billeder i bøger og på nettet.
Det er vigtigt at eksperimentere det skal være sjovt at fotografere. Man skal ikke være bange for at afprøve forskellige, alternative vinkler. Gå rundt om motivet, og se om du kan finde en skæv vinkel, som kan bringe mere liv i billedet.
Især ved portrætter kan det være en god idé at tage billedet på højkant (»portrætformat«). Intuitivt har man en tilbøjelighed til tage billeder i »landskabsformat«, så det er en god idé at øve sig ved at tvinge portrætformat-billeder ind i sine billedserier.
Fotobøger og internettet er fyldt med inspiration til traditionelle og skæve vinkler af kendte motiver. Inden rejsen kan du søge efter billeder af destinationens seværdigheder. Hvis du ankommer uforberedt, kan du konsultere en postkort-stander for at få overblik over byens væsentligste seværdigheder.
![]() | I dette billede af øresundsbroen kan der tegnes to konvergerende linjer fra billedets højre side. Linjerne skaber dybde ved at føre beskureren ind i billedet. Gentagelserne i bropillerne forstærker dybdeeffekten. (Bogen s. 113) |
![]() | I dette billede af Peters kirken i Vatikanstaten (Rom) kan man fornemme dybden fra kuplen. Gitteret, frisen og gulvet udgør henholdsvis forgrund, mellemgrund og baggrund. (Bogen s. 88) |
![]() | Denne flodhest fra Serengeti sletten gaber langs linjerne i det gyldne snit (nederste og højre linje). Desuden gaber den ind i billede. Flodhestene i baggrunden er med til at skabe dybde ved gentagelser. (Bogen s. 19) |
![]() | Billedet af denne koala fra Australian Zoo er beskåret så tæt, at der ikke er nogen forstyrrende elementer. Man kan ikke se hele koalen, men til gengæld får hånden, næsen og øjet mere opmærksomhed end hvis beskæringen havde været mindre tæt. (Bogen s. 6) |
![]() | Dette billede er taget med vidvinkel af en hoppende model under en vandretur i den svenske skærgård ud for Göteborg. Vinklen og de lavthængende skyer er med til at give en illusion af at personen flyver. (Bogen s. 117) |